Хасково

37 272 декара пшеница по-малко са засети в Хасковска област

37 272 декара пшеница по-малко са засети сега в сравнение с миналата година, сочат данните на Областната дирекция „Земеделие“.

През 2021 г. засетите площи с пшеница са били 554 870 декара, което е най-много в сравнение с предходните 4 години. Сега площите със зърно са 517 598 декара.

В края на март площите с пшеница в региона са обследвани, като в много добро състояние са 11.16%, в добро състояние са 76.05%. В средно състояние са 11.3% от площите, а в незадоволително – 1.49%. Посевите с пшеница са наторени на 100%.

Поради късните есенни валежи част от посевите са засети в по-късен етап, като при тях се наблюдава по-бавно развитие. При добри агрометеорологични условия, посевите биха се развили нормално. Фитосанитарното им състояние е добро, като на този етап не са нападнати от болести и неприятели по житните култури, допълват от ОДЗ.

Земеделие
Златка Господинова

Директорът на областната дирекция Златка Господинова успокои, че има достатъчно зърно в региона. През миналата година наличното количество е било 47 734 тона, а сега е 44 925 тона, като след около 2 месеца се очаква новата реколта. Тя посочи, че приоритет ще е стимулирането на местното производство, като същевременно ще има и засилен контрол, за да се избегнат порочни практики. Вече били издадени заповеди кметове да не събират личните карти на тютюнопроизводители при заявяването на обработваемите площи и в земеделските служби да не се сяда на чуждо работно място.

Земеделие

Близо 80% от стопаните са преминали в областта 19 работни дни преди края на кампания за очертаване на площите. От земеделските служби призоваха стопаните към по-голяма активност, да не чакат крайния срок и да се избегнат опашките. При натоварването на системата е възможно тя да откаже и да се създаде допълнително напрежение, предупредиха от ОДЗ. Общинската служба в Свиленград е с най-нисък процент около 34, което се обяснява със слабата активност и климатичните условия. Очаква се изоставането там да бъде наваксано.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пепи
Пепи
13.04.2022 18:47 18:47

Чудя се на това изречение „Вече били издадени заповеди кметове да не събират личните карти на тютюнопроизводители при заявяването на обработваемите площи и в земеделските служби да не се сяда на чуждо работно място.“ Дирикторът на ОДЗ има ли правомощия да издава заповеди, които кметовете да изпълняват?

Земеделец.бг
Земеделец.бг
13.04.2022 20:29 20:29

За последните 10 години, нито един директор назначен от ГЕРБ нямаше смелостта да застане пред журналисти и хората. Тази директорка го направи още преди да е изкарала и един месец на поста си!
Това какво ви говори уважаеми „пепи“ и подобни!

Пепито
Пепито
14.04.2022 12:28 12:28
Отговор до  Земеделец.бг

Ами аз хора не видях, само журналисти. Ако бяха поканени и хората, може би щяха да присъстват.
А бележка от психодиспансера на тая госпожа поискаха ли и при назначаването?

Ели
Ели
13.04.2022 23:17 23:17

Пълен абсурд, как може да назначат тази мадама за директор. Пази боже какво ни чака, пълен абсурд. да ходи в офиса на сестра си.

Дерелиев
Дерелиев
14.04.2022 6:41 6:41

Пълен абсурд бяха и все още са онези които са назначени от ГЕРБ и безчинствата които извършиха в областта на земеделието. Поговорката гласи, каквото повикал…… или каквото си попариш това ще ……………За последните 10 следва да се направи пълна ревизия на структурите на ОДЗ Хасково и ДФЗ Хасково и не само. Пълен абсурд е майка и дъщеря да работят в една администрация и да я източната…..Без нито една от двете да има завършено образование…….

Back to top button