Любопитно

Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са лауреатите на наградите „Пеньо Пенев“

Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са новите лауреати на Националната и Международната литературни награди „Пеньо Пенев“ за 2022 година в Димитровград, съобщи председателят на комисията по избора проф. Амелия Личева.

Единодушно двамата уважавани автори са подкрепени от всички членове на комисията в състав: Теодора Димова – писател и драматург, Захари Карабашлиев – български белетрист и драматург, Валентина Терзиева – директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, Диана Дончева – директора на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“, Катя Атанасова – учител по български език и литература и Живка Шишкова – дългогодишен главен уредник на Дом-музей „Пеньо Пенев“, допълват от общината.

„Един от номинираните автори, изпъкваше от всички със своята много ярка и значима поезия, която има и своята съществена рецепция в съвременната българска критика и който има много ярка гражданска позиция – името е Пламен Дойнов. Това е един творец, който освен поет е и критик“, каза проф. Личева. Като автор важен не само с творчеството си, като поет и писател, но и като човек, който прави изключително много за популяризирането на българската литература и спомага за пробива й в арабския свят, определи тя тазгодишния лауреат на Международната награда Хайри Хамдан.

„За мен поезията на Пламен Дойнов е много важна, защото тя от една страна е много силна като поезия, от друга страна много политическа и той показва връзката между политиката и личното, което е много необичайна връзка и много вярна за нашето съвремие и тежките дни, в които живеем“, сподели Теодора Димова и направи аналог между творчеството на Пеньо Пенев, определяйки го като ярко, което избухва като звезда и дълбокото потъване в личното и в политическото едновременно, което има и при Пламен Дойнов.

За лауреата на Международната литературна награда, тя изрази задоволството си от факта, че комисията се е обединила около името на Хайри Хамдан. „Автор, който е важен не само с творчеството си, като поет и писател, но и като човек, който прави изключително много за популяризирането на българската литература. Един изключително фин човек, влюбен в България. Владеещ българския език почти до съвършенство, който вече и пише на български, който от 40 години живее в България, но е направил много за българската литература в арабския свят. Преводач на много поети, включително и на Пеньо Пенев. Съставител на антологии и превод на отделни белетристични книги – също достоен носител на тази голяма литературна награда“, допълни Димова.

Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ се присъжда еднократно на български творци за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия, веднъж на 2 години. Международната награда се връчва на всеки 4 години и се присъжда на чуждестранни автори за високи творчески постижения и принос в развитието на световната поезия. Сред номинираните за националната награда са още имената на Виргиния Захариева, Найден Вълчев, Йордан Пеев, Тенко Тенев, Атанас Капралов, Елена Алекова, Иван Есенски. Сред чуждите кандидатури са предложени двама автори от Сърбия и един от Украйна. Предложенията са от различни сдружения и съюзи, регионални библиотеки и други културни институти. Удостояването става с решение на Общинския съвет и наградите се връчват от Кмета на Община Димитровград на официална церемония по време на Дните на поезията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button