Любопитно

Поздрави и от съюза на писателите за 80-годишнината на Иван Енчев

Сърдечни пожелания за творческо вдъхновение и успехи изпрати Управителният съвет на Съюзът на българските писатели по случай 80-годишнината на Иван Енчев.

25-те книги на Иван Енчев с поезия, белетристика и публицистика са свидетелство за неуморния му творчески заряд, патриотизъм и посвещение на българската литература. Ето част от заглавията: „Попътно лято“, „Душа немирна“, „Злато и чакъл“, „Жажда за утре“. Той е лауреат на националните литературни награди „Александър Паскалев“ (2008, за цялостно творчество) и „Георги Караславов“ (2010, за романа „Кървав пелин“).

Повече от 20 са публикуваните положителни отзиви на литературни критици само за последния роман на Енчев „Лунният мост“, за който Haskovo.info писа. „Лунният мост“ от Иван Енчев – модерен роман за нашето съвремие“ е заглавието на курсова работа на студентка във Великотърновския университет.

В навечерието на 80-годишнината излезе от печат поредната стихосбирка на Енчев. В „Слънчев екот“ са събрани стихотворения и поеми, писани през последните години. В тях звучат изстрадани истини от „неизбежния житейски кръговрат“. „Благославям този слънчев екот с животворния кънтеж на светлината“, пише в едно от стихотворенията.

По повод 80-годишнината литературен сайт припомни отдавнашно интервю на Енчев пред хасковски вестник, отишъл в историята. „Мечтаехме Хасково да стане литературен център. Уви!“, казва тогава писателят. „Обезбългаряването на България е най-жестоката напаст за нацията ни“, „Душата ме боли от гнойните циреи на сегашното ни общество“, твърди днес в интервюта Иван Енчев – защитник на нравствените ценности и родолюбивия огън. Достойният юбиляр е в редицата на онези родни творци, които няма да позволят да „зачеркваме език, история, добри идеи,/ с които нашите деди градили епопеи“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button