Хасково

Раздават върбови клонки пред хасковските църкви на Цветница

По традиция на християнския празник Цветница пред църквите в Хасково на миряните се раздават върбови клонки и цветя за здраве.

Цветница се нарича още Връбница и е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим. Цветница е подвижен християнски и народен празник, който се чества една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

Църква

На този ден в църквата има служба и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през постите, се разрешава риба.

Църква

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангелина, Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергина, Грозданка, Далия, Дафина, Делия, Деляна, Дилян, Димитър – другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелина, Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюлка, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфилка, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невена, Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смиляна, Теменуга, Теменужка, Трендафилка, Фидан, Цвета, Цветана, Цветанка, Цветелина, Цветомир, Цветослава, Цвятко, Череша, Явор, Ягода, Ясена, Ясмина и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button