Външни публикации

Ученици от Гимназията по туризъм се възпитават в толерантност, творят добро и четат с интерес

Добротворство, толерантност и социална ангажираност демонстрираха младите хлебар-сладкари от ПГ по туризъм „Александър Паскалев. Учениците от 10.г и 11.г клас от професионално направление „Хранителни технологии“ се включиха активно в поредната дейност по проект „Успешни заедно“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието и науката. По повод светлия християнски празник Великден, в рамките на дейност „Предай нататък“, те приготвиха мини козунаци, декорираха бисквити и боядисаха яйца за децата в двата общински центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

През тази учебна година по проект „Успешни заедно“ са реализирани поредица от образователни и възпитателни дейности, в които младежите се включват с интерес и желание. С дейността „Образованието – ценности и ключ към бъдещи успехи“ учениците участваха в онлайн обучителен семинар с образователен експерт към Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.  Учениците се запознаха със същността на термините „образование“ и „училище“, функциите и ролите, които изпълняват, и влиянието им върху тяхното бъдеще. В края бяха събрани мненията им по темата „Образованието е важно, защото….“. Сред отговорите им се отличаваха такива като „сигурност“, „бъдеще“, „хубава работа“.

Преди коледните празници в рамките на дейност „Деца помагат на деца“ учениците сътвориха красива празнична украса и декорации, които бяха дарени на двата центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Хасково. Учениците от 10.г клас, специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“, сътвориха сладката част от изненадата за младежите там. Традиционно училището се включи и в коледния базар, организиран всяка година от Областна администрация – Хасково.  Гимназистите се ангажираха активно с доброволческата инициатива и споделиха, че така са се почувствали полезни.

В следващата дейност по проект „Успешни заедно“ младежите бяха силно впечатлени от заслугите и постиженията на спортисти, артисти, музиканти и учени от различни етноси и техния принос към общонационалната култура и развитие на обществото. В рамките на тази дейност децата се забавляваха много с играта “Познай кой съм аз”.

С особен интерес учениците взеха участие в следващите две дейности, които ги провокираха да четат, мислят и да демонстрират умения за анализ и критично мислене. По дейност „Книгата – моят нов приятел“ те изгледаха презентация за предимствата от четенето на книги, а след това, разделени на групи, се запознаха с подбрани откъси от разказите „Шибил“ и „Божура“ на Йордан Йовков и „Мечтатели“ на Елин Пелин. Всяка група представи своя разказ пред останалите и отговори на последвалите въпроси. Учениците разсъждаваха върху темите за смисъла на любовта, за невъзможното щастие, за илюзията и реалността. Дейността „Жената в различните общности“ отново провокира учениците да преоткриват необятния свят на книгата.  Те се запознаха с живота  на известни жени от различни етноси и техния принос към общонационалната култура и литература. Младежите бяха силно впечатлени от историите на героините от подбрани от учителите им по литература световни заглавия. Последва играта “Жената в различните общности” в приложението Quizizz, а победителят получи ваучер от книжарница на стойност 30 лева.

Реализираната в в момента в ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ дейност  „Предай нататък“ ще продължи в началото на май с приготвянето на сладки лакомства по повод мюсюлманския празник Рамазан байрам. Целта е учениците да се възпитат в толерантност и уважение към всички религии и етноси. В духа на добротворството вкусотиите отново ще бъдат дарени на нуждаещи се младежи.

По проекта „Успешни заедно“ училището има създаден сайт със снимки и информация за реализираните дейности.

Back to top button