Хасково

Старческият дом ще пести от отопление със система за „зелен“ водород

Старческият дом в хасковския парк „Кенана“ ще пести пари при отоплението си с изграждането на иновативна система за производството на „зелен“ водород, а няколко детски градини ще намалят разходите си чрез соларни системи.

В дома е предвидена и хибридна фотоволтаична инсталация. Технологията позволява производството на водород и кислород чрез електролиза на вода. Водородът ще се впръсква в горелката на котела и така ще се пести гориво, обясни кметът на Хасково Станислав Дечев.

Когато в Старческия дом няма нужда от отопление, инсталацията няма да работи. Произведеният ток през лятото от фотоволтаиците пък ще е за охлаждането на сградата, обясни градоначалникът.

Очаква се икономия до 40% от горивото на котела в Старческия дом. Ще се намалят драстично и вредните емисии във въздуха.

Инсталацията ще се реализира след спечелен проект по Норвежката програма съвместно с общините Стамболово и Маджарово, както и партньор от Норвегия. Финансирането е в размер на 914 591 лв. За Старческия дом са предвидени 418 000 лв., като работата трябва да приключи за 12 месеца.

Планира се още монтирането на соларни системи на детските градини в селата Динево, Малево и Узунджово, както и в 5 детски градини в община Маджарово.

По проекта в Стамболово ще бъде извършено озеленяване, а в Хасково ще бъдат засадени 500 люлякови фиданки в парк „Кенана“. Предвиденият терен е общинска собственост. Той е наклонен, с югоизточно изложение, а почвата е бедна и силикатна. Рекултивацията на терена с люляк е с цел задържане на почвата и предотвратяване на ерозията, обясни кметът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
stealth
stealth
20.04.2022 17:53 17:53

Какви са предимствата на зеленият водород спрямо обикновения водород?

Анонимен
Анонимен
20.04.2022 18:40 18:40
Отговор до  stealth

Нарича се „зелен“, защото се произвежда от възобновяеми източници. Иначе няма разлика, все е водород.

stealth
stealth
20.04.2022 19:44 19:44
Отговор до  Анонимен

Вероятно под „възобновяеми източници“ визирате ел.енергията, защото реалната суровина е водата, която трудно се брандира с „еко“, „био“ или „зелено“ без да звучи нелепо.
Самите фотоволтаици за производството си гълтат незелени ресурси, а след като изтече жизненият им цикъл отиват на боклука.
Не съм против диверсификацията на енергоресурсите, особено към относително по-чисти такива, но прекалената употреба на „зелено“, най-често абсолютно безпричинно, силно амортизира значението на думата.

Back to top button