Любопитно

Литературните дни „Южна пролет“ започнаха с изложба

Юбилейното издание на литературни дни „Южна пролет“ в Хасково започна с изложба.

Експозицията „Неповторима „Южна пролет“, добре дошла!“ е признание на значимостта на единствения у нас конкурс за дебютна литература, за неговите създатели и вдъхновители, за хората, които вече 50 години живеят с емоцията на този литературен празник, съобщават от общината. Изложбата е дело на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ и Регионалния исторически музей. Уникалните експонати – като първата статуетка, връчвана на лауреатите на „Южна пролет“ или първия плакат на конкурса, са подредени във фоайето на библиотеката.

Началото на литературните дни е поставено през 1973 година, но в историята не е документирано чие е авторството на идеята и названието им. Първата година те нямат конкурсен характер.

Книгите на първите лауреати през 1974 година – белетристът Росен Босев с „Напред през росата“ и поетът Янислав Янков с „Всичко като всеки ден“ са представени в изложбата. Пълна е колекцията от издания и на следващите носители на бронзовия „Пегас“. За 50 години „Южна пролет“ свои дебютни книги са представили 1851 млади автори.

Посетителите могат да видят и текстовия оригинал на химна на „Южна пролет“, който за пръв път прозвучава през 1983 година. Негови автори са композиторът Александър Танев и поетът Иван Николов.

Официалното откриване на юбилейното 50-то издание на Литературните дни и Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ е тази вечер от 18 часа пред театър „Иван Димов“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button