Хасково

18 нови болни от туберкулоза от началото на годината

Ирина Караманова

Ирина Караманова

18 са новорегистрирани пациенти с туберкулоза от началото на годината, съобщи управителите на специализираната болница за активно лечение и профилактика на белодробни заболявания В Хасково д-р Ирина Караманова по повод Световния ден за борба с туберкулозата. 

През миналата година регистрираните случаи са 65, като 14 от тях са рецидиви. 28 са пациентите от Хасково, 13 – от Димитровград, 3 от Симеоновград, 2 – от Харманли. Има и единични случаи в Свиленград, Любимец, Тополовград, Маджарово и Минерални бани и нито един заболял от туберкулоза в Ивайловград. 

Добрата новина е, че заболеваемостта от туберкулоза за последните 5 години намалява, броят на смъртните случаи също е нисък. Лошата новина е, че финансирането на бившия тубдиспансер след преструктурирането му е намалено на половина. Разполагаме с 25 000 лева бюджет за година. „Средно на месец ни се падат по 2000 лева. Това са джобни пари„, коментира абсурда д-р Караманова.

Както Haskovo.info вече писа лечебното заведение има Антикризисна програма. Според нея 7 души от персонала, сред които работещи в Микробиологична и Клинична лаборатория, са с намалено работно време, за да се избегнат съкращенията. 

Д-р Караманова допълни, че предстои среща на управителите на всички специализирани болници за активно лечение и профилактика  на белодробни заболявания в страната с министъра на здравеопазването.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button