Любопитно

Иван Митев с наградата „Александър Паскалев“, пегаси за поезия и проза

Писателят Иван Митев получи наградата за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата „Александър Паскалев“ на община Хасково. Тя му беше връчена тази вечер на церемонията по награждаването на лауреатите на „Южна пролет“ в театъра.

Наградата връчи кметът Станислав Дечев. Митев благодари и припомни за живота на Александър Паскалев, като прочете откъс от новата си книга „Малък далечен силует“.

Награди

Иван Митев е роден на 26 август 1959 г. в Хасково. Завършва Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, специалност „Българска филология и руски език“. Митев е писател, пътешественик, колекционер на минерали. Автор е на 16 книги с разкази, новели и изследвания в областта на минералогията. Публикува десетки разкази и над 200 статии, интервюта и есета в различни издания. От 1997 г. се занимава с минералотерапия. Участва активно в европейски форуми, отразяващи научните постижения в тази област. Семейство Митеви е дарител на минерални образци на много музеи у нас и в чужбина. Иван Митев е член на Съюза на българските писатели.

Председателят на журито на Националния конкурс за дебютна литература проф. Кирил Топалов каза, че тази година е имало много талантливи книги в жанровете проза и поезия. Кметът Станислав Дечев поздрави всички участници и каза, че са добре дошли отново в Хасково.

Бронзов пегас за поезия получи Ева Гочева за дебютната си стихосбирка „Съвсем друга история“. Статуетката за проза е за Йоанна Елми и книгата „Направени от вина“.

Съпътстващите награди за поезия са за Теа Монева и стихосбирката й „Преводачът на света“, както и за Ванина Димова и книгата й „Там, където мислиш, че ме няма“.

Съпътстващите награди за проза са за Емине Садкъ за книгата й „Керван за гарвани“, Василена Спасова за книгата й „Писма до теб, до нея и до никого“ и Александър Колев за книгата му „Лъвовъ мостъ: Разкази от денонощието“.

Haskovo.info припомня, че тази година участниците бяха 45. 27 от дебютантите са в жанр Поезия, 13 са в Проза, Детска литература – 3, Драматургия – 2. Няма участници в жанровете Литературна критика и Киносценарий.

Награди

В програмата на церемонията участва певицата Михаела Маринова и балет, които закриха 50-ото издание на „Южна пролет“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button