Регион

Съдът отхвърли искането на ТЕЦ-а в Димитровград да заработи

Хасковският административен съд е отхвърлил искането на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, с която РИОСВ – Хасково наложи принудителна административна мярка за спиране дейността на централата, съобщават от екоинспекцията.

Причина за мярката беше поредицата от нарушения на разпоредбите по Закона за опазване на околната среда и на условията на Комплексното разрешително, както и на предписанията, издавани от РИОСВ.

Централата беше спряна на 21 април. Административната мярка срещу ТЕЦ-а ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве, допълват от РИОСВ.

От ТЕЦ-а коментираха пред Haskovo.info, че подготвят жалба пред ВАС срещу решението на хасковския съд. Отделно продължава делото по същество срещу принудителната административна мярка.

Предприятието не работи, а лицензираната автоматична измервателна станция в Димитровград отчита, че средноденонощните концентрации на серен диоксид вече са в норма, под критичния праг от 125 микрограма на кубичен метър (µg/m3). За 30 април и 1 май те са съответно 13 и 18 µg/m3. Критичният праг от 350 µg/m3, приложим за средночасовите измервания, също е далеч от стойностите, отчитани в последните дни. За двата дни те попадат в диапазона от 4 µg/m3 до 65 µg/m3, допълват от РИОСВ.

На 2 май е отчетено известно повишение в нивата на серен диоксид, но те остават в норма. Среднодневната стойност е 71 µg/m3, а средночасовата се движи в диапазона от 8 µg/m3 до 215 µg/m3. Възможна причина за повишението е пренос на емисии от централите край Гълъбово в резултат на североизточния вятър през периода, посочват от екоинспекцията.

От РИОСВ сравняват, че преди спирането на ТЕЦ-а само за месец април са отчетени 5 критични прехвърляния на средночасовата норма за опазване на човешкото здраве. На 7 април дори двукратно е надхвърлен и аларменият праг, което означава 3 последователни часа със стойности над 500 µg/m3.

Само за първите четири месеца на тази година в Регионалната инспекция по околната среда и водите от граждани, организации и фирми са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този период автоматичната измервателна станция е отчела 8 превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 година са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на ТЕЦ „Марица 3“, а отчетените за периода надвишения са 30. През 2020 г., когато централата не е работила, не са отчетени критични замърсявания на въздуха със серен диоксид.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button