Любопитно

Връчиха литературните награди за поезия „Пеньо Пенев“

Националната и международната литературни награди за поезия „Пеньо Пенев“ за 2022 бяха връчени тази вечер в Димитровград, съобщават от общината.

Носителят на националната награда проф. Пламен Дойнов и на международната награда Хайри Хамдан получиха своите призове за принос в развитието на националната и световна литература от кмета на община Димитровград Иво Димов и председателя на общинския съвет Гергана Кръстева. „Дните на поезията „Пеньо Пенев“ са не само поетичен празник, но и възможност за всички нас да се докоснем до хората, които със своя изказ обогатяват националното и световно литературното богатство и правят света една идея по-чувствителен и добър. Тук е мястото да припомня, че ние сме единственият български град, а може би и европейски, който има площад наречен „Поезия“. Творчеството и таланта са много специални тук и имат своят пиедестал“, каза кметът.

НаградиПроф. Дойнов благодари за наградата и определи Пеньо Пенев като достоен пример, отказал се от всичко в името на чистота на поезията. „Малцина от нас са готови да се откажат от почестите в името на чистота на поезията и дано бъдем достойни за този завет“.

Слово за лауреата произнесе българският белетрист и драматург и член на комисията по избора – Захари Карабашлиев. „Развълнуван съм от думите на Пламен Дойнов. В неговото творчество има особена памет – за историчност, която няма аналог в съвременното творчество. Вторият вид памет е за настоящето – там можем да разпознаем черти от съвремието и третата е памет за поезията. Неговата поезия помни Ботев, Яворов, Далчев и по-съвременните, но той е не просто изследовател на творчеството на Пеньо Пенев. Той помни неговия възторг, притихналост, жал, покруса, ритъм…този оптимизъм на ритъма“.

НаградиГергана Кръстева, при връчването на международното отличие на Хайри Хамдан, припомни за единодушно решение на общинския съвет за двамата лауреати. Кръстева благодари на поета Хамдан за приноса му към популяризиране творчеството на Пеньо Пенев и сподели: „Преводачът на поезия трябва в душата си да бъде поет, за да може чрез езика и доброто му познаване да предаде усещането, което поетът е превъплътил в своите стихове“.

Хайри Хамдан се обърна към аудиторията и благодари за оказаното внимание и оценка към труда му. „Където и да отида се чувства и в известна степен виновен към редица поети, които не съм превел. Когато прочетох Пеньо Пенев мълчах една седмица. Той е толкова чувствителен“. Подчертавайки богатството на езика, Хамдан сподели, че арабската му поезия е преведена на осем езика, а българската – на четиринадесет.

НаградиПламенно и емоционално за поетичния изказ и дълбочина на Хамдан говори известната българска писателка и преводач Здравка Евтимова и определи таланта му като „докоснат от Господ“.

НаградиПубликата се наслади на поезията на двамата лауреати. Специален подарък към всички присъстващи палестинецът направи като прочете стихотворение на Пеньо на арабски.
Тържествената церемония започна с пантомимна миниатюра, пресъздаваща пътя на Пеньо Пенев в Димитровград и неговото творческо израстване в изпълнение на актрисата Надежда Карпенко. На финала на поетичното четене звуча стихотворението „Пътека“ в изпълнение на Росен Караджов. Празникът продължи с изпълнения на Акустично джаз трио – Димитровград със солист Мария Арнаудова.

Награди

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читателка
читателка
05.05.2022 1:24 1:24

Виждам ЗАХАРИ Карабашлиев ..–

Back to top button