Любопитно

Безплатни дигитални разходки из Вселената за 60 г. планетариум „Джордано Бруно“

Навършват се 60 години от откриването на първия Планетариум в България и народна астрономическа обсерватория „Джордано Бруно“ в Димитровград, съобщават от общината.

През своята история те винаги са били притегателен център за популяризиране на астрономически знания на стотици ученици и граждани от Димитровград и страната. „Джордано Бруно“ разполага със модерен дигитален планетариум, който предоставя съвременни условия за работа с децата и учениците и дава допълнителни възможности за демонстрации в образователния център. Модерната 3D технология създава за посетителите едно различно възприятие в неповторима среда и стимулира интереса към физиката и астрономията.

От 10 до 13 май НАОП „Джордано Бруно“ ще отбележи своята 60 годишнина. В рамките на честването има организирано състезание по астрономия с ученици от 5 клас и конкурс за изработване на слънчев часовник за ученици от 4 до 10 клас.

Две безплатни дигитални разходки из Вселената за димитровградчани са подготвили организаторите в новия Планетариум по повод годишнината – „Съзвездията на звездното небе“ и „Планетите от Слънчевата система“.

Съпътстващо събитие ще бъде организирано от Градска библиотека „Пеньо Пенев“, където от 9 до 13 май ще може да се разгледа изложбата „Българска астрономическа книга“ – уникална колекция от учебна и академична литература по астрономия с издания от 1878 г. досега.

На 12 май физици и астрономи от всички планетариуми в страната, както и от Института по астрономия към БАН и катедрата към СУ „Св. Климент Охридски“ ще участват в официалното събитие по повод 60-годишнината на ЦПЛР-НАОП „Джордано Бруно“ – Семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – история и бъдеще“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button