Хасково

Изравняват със земята 15 незаконни постройки край яз. Ивайловград

Митничарското селоПринудително премахването на незаконни постройки в митничарското село Ставри Димитрово на брега на язовир Ивайловград започва днес в 10:30 часа. До края на април трябва да бъдат разрушени 15 сгради, за които заповедите вече са влезли в сила.

Митничарското село Ставри Димитрово официално не съществува на картата на България. От ДНСК миналата есен установиха 83 незаконни постройки, които трябва да бъдат премахнати.

61 от собствениците подадоха жалби срещу заповедите на строителния контрол, но засега решение в тяхна полза няма. Голяма част от сградите в Ставри Димитрово са построени върху държавна земя, а някои от собствениците са бивши държавни служители и бизнесмени. Сред 15-те обекта, чието събаряне започва днес, са 4 вили, няколко масивни постройки, гаражи и трафопост.

Постройките, които трябва да бъдат разрушени на първия етап са от 80-те и 90-те години. Те са известни още от 2000 година, когато ДНСК направи акция като тази през есента, бяха съставени актове, но нещата спряха до там, коментира днес старши специалистът „Контрол в строителството“ от община Любимец Тоня Маркова, която днес е в Митничарското село.

По думите й в Ставри Димитрово има 5 законни постройки. Две от тях са някогашното кметство и училището в заличеното от картата на България село. Сградите на тези две институции вече са частна собственост. Как обаче училището в Митничарското село е узаконено след като се намира в чашката на язовира, специалистът от община Любимец отказа да коментира. Тя обаче бе категорична, че администрация няма вина за състоянието на Митничарското село, тъй като то е построено на държавна земя. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Asen Prodanov, Burgas
Asen Prodanov, Burgas
01.04.2011 23:10 23:10

Когато бивши или настоящи държавни служители (в случая – митничари) са нарушили законите на държавата, заграбвайки за лични нужди държавна земя и застроявайки я с незаконни постройки, става дума за престъпление с висока обществена опасност. Такива хора трябва да бъдат съдени безкомпромисно и незабавно с цялата строгост на закона! Противното би означавало узаконяване на деянията им, което най-малкото ще е поредния пример за безнаказаност пред обществото.

Back to top button