Хасково

Новата петвалентна ваксина за деца пристига идната седмица

Инфанрикс2 160 дози от петвалентната ваксина за деца, която ще замени досегашния Петаксим, се очаква да бъдат доставени в Регионалната здравна инспекция следващата седмица, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Снежана Иванова. Съставът на ваксината е същият, само производителят е друга фирма, уточни д-р Иванова. Наименованието й е Инфанрикс-IPV+Hib и е срещу  Дифтерия– Тетанус– Коклюш– Полиомиелит– Хемофилус В.

Това е първоначалното количество, до края на годината за област Хасково са заявени общо 8 800 дози от ваксината. Тя се поставя в три последователни приема на бебета на 2, 3 и 4 месеца, а реимунизацията се прави на 16-месечна възраст. С тази ваксина може да се продължи досегашният прием или да се направи реимунизацията на деца, имунизирани досега с Пентаксим.

Съвместима е и с останалите ваксини, включени в Имунизационния календар на България. Може да се поставя едновременно с пневмококова и ротавирусна ваксина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button