Любопитно

„Миналото говори“ за строителството на Димитровград – ВИДЕО

В чест на 75 години от създаването на Димитровград библиотека „Пеньо Пенев“ стартира нова рубрика „Миналото говори“ в своя YouTube канал.

На 9 май 1948 г. излиза първият брой на първия димитровградски вестник – бюлетинът „Млада гвардия“. В строителството на града се включват 50 000 бригадири от 963 селища на България. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. те работят самостоятелно в Първа младежка строителна бригада „Млада гвардия“. Техният девиз е „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!“.

Скоро те започват да издават свой бюлетин, като всяка смяна има редакционен комитет, в който пишат журналисти от столични вестници, работещи като бригадири. Бюлетинът „Млада гвардия“ е първото печатно издание на Димитровград, който поставя началото на местната журналистика. В рубриката „Миналото говори” ще се представят акценти от броевете на вестника. Излъчването на епизодите в YouTube канала ще става на датите, на които излиза съответния брой, като през месец май са 9-ти, 16-ти, 23-ти и 30-ти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button