Регион

Работници от ТЕЦ-а в Димитровград блокираха пътя за Стара Загора

Работещи в затворения ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград блокираха около 17 часа пътя за Стара Загора.

Очаква се блокадата да продължи поне 1 час, а движението се отклонява от полицията по обходни маршрути. Протестиращите се събраха при портала на ТЕЦ-а, откъдето тръгна шествие към околовръстния път, който беше временно затворен. Призивът на протестиращите е „Не убивайте българската енергетика“. Енергетиците са притеснени за работните си места и за своето бъдеще. Те коментираха, че много семейства са обречени на глад.

Haskovo.info припомня, че предприятието беше спряно на 21 април от РИОСВ – Хасково заради нарушения на законодателството и неизпълнения на наложени предписания. Мярката е до ремонтиране на горивната инсталация. Хасковският административен съд отхвърли искането на ТЕЦ-а за спиране на предварителното изпълнение на заповедта за прекратяване на дейността.

Юрисконсултът на ТЕЦ-а Юлиян Семерджиев коментира, че предприятието не е единствен замърсител на въздуха в Димитровград и след спирането му отново имало завишени нива на серен диоксид. От централата обжалват заповедта за спирането на централата като незаконосъобразна и според тях част от нарушенията вече били отстранени, като се извършват ремонти. По неговите думи целта на протеста е ТЕЦ-ът незабавно да бъде пуснат да работи. Според него дори и да има нарушения, те не са толкова тежки. „Въздухът е почти същият, но разликата е, че има опасност 300 човека да останат без работа. Вредите за ТЕЦ-а са за около 12 млн. лв., които в един момент ще предявим към държавата“, допълни Семерджиев. От РИОСВ – Хасково преди дни съобщиха, че няма обгазяване на Димитровград над праговете след спирането на централата.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви по-рано днес, че ТЕЦ „Марица 3″ беше затворен заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух, по-специално на серния диоксид. “ В крайна сметка животът и здравето на хората в Димитровград и региона са по-важни от функционирането на едно предприятие“, коментира министърът.

Сандов уточни, че изцяло от оператора зависи да направи нужните нововъведения, ако сметне за нужно да инвестира тези средства.

В четвъртък ще се протестира пред МОСВ и парламента заедно със служители от други ТЕЦ-ове в страната, които са притеснени, че същото може да се случи и с тях.

5 коментара

    1. Аннааа много чингенета има в теца,това от въглищата ли се получава да стават сиганин или е от пушека,ех брикети мили,помощите не им стигат енергетик оригинал станали,ала ката оууу сумангеса

    2. Скоро Мирославе, около тебе ще има само роми, а такива като тебе ще са единици, стискащи смартфон

  1. Да си ремонтират инсталацията и до продължават работа. Много ясно че здравето на хората е по-важно.
    А тези „братчеди“ дето са се наредили на първа линия, по колко ли кебапчета са им обещали ?!.

  2. Тези на първа линия черничките, не са служители на централата,дошли са специално за случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button