Регион

Работници от ТЕЦ-а в Димитровград блокираха пътя за Стара Загора

Работещи в затворения ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград блокираха около 17 часа пътя за Стара Загора.

Очаква се блокадата да продължи поне 1 час, а движението се отклонява от полицията по обходни маршрути. Протестиращите се събраха при портала на ТЕЦ-а, откъдето тръгна шествие към околовръстния път, който беше временно затворен. Призивът на протестиращите е „Не убивайте българската енергетика“. Енергетиците са притеснени за работните си места и за своето бъдеще. Те коментираха, че много семейства са обречени на глад.

Haskovo.info припомня, че предприятието беше спряно на 21 април от РИОСВ – Хасково заради нарушения на законодателството и неизпълнения на наложени предписания. Мярката е до ремонтиране на горивната инсталация. Хасковският административен съд отхвърли искането на ТЕЦ-а за спиране на предварителното изпълнение на заповедта за прекратяване на дейността.

Юрисконсултът на ТЕЦ-а Юлиян Семерджиев коментира, че предприятието не е единствен замърсител на въздуха в Димитровград и след спирането му отново имало завишени нива на серен диоксид. От централата обжалват заповедта за спирането на централата като незаконосъобразна и според тях част от нарушенията вече били отстранени, като се извършват ремонти. По неговите думи целта на протеста е ТЕЦ-ът незабавно да бъде пуснат да работи. Според него дори и да има нарушения, те не са толкова тежки. „Въздухът е почти същият, но разликата е, че има опасност 300 човека да останат без работа. Вредите за ТЕЦ-а са за около 12 млн. лв., които в един момент ще предявим към държавата“, допълни Семерджиев. От РИОСВ – Хасково преди дни съобщиха, че няма обгазяване на Димитровград над праговете след спирането на централата.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви по-рано днес, че ТЕЦ „Марица 3″ беше затворен заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух, по-специално на серния диоксид. “ В крайна сметка животът и здравето на хората в Димитровград и региона са по-важни от функционирането на едно предприятие“, коментира министърът.

Сандов уточни, че изцяло от оператора зависи да направи нужните нововъведения, ако сметне за нужно да инвестира тези средства.

В четвъртък ще се протестира пред МОСВ и парламента заедно със служители от други ТЕЦ-ове в страната, които са притеснени, че същото може да се случи и с тях.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
miroslav
miroslav
09.05.2022 19:48 19:48

to samo mangali tuka we,tova li sa energeticite?

Мангал прическа марица
Мангал прическа марица
09.05.2022 19:59 19:59
Отговор до  miroslav

Аннааа много чингенета има в теца,това от въглищата ли се получава да стават сиганин или е от пушека,ех брикети мили,помощите не им стигат енергетик оригинал станали,ала ката оууу сумангеса

Тъпан
Тъпан
10.05.2022 9:22 9:22
Отговор до  miroslav

Скоро Мирославе, около тебе ще има само роми, а такива като тебе ще са единици, стискащи смартфон

Анонимен
Анонимен
10.05.2022 10:42 10:42

Да си ремонтират инсталацията и до продължават работа. Много ясно че здравето на хората е по-важно.
А тези „братчеди“ дето са се наредили на първа линия, по колко ли кебапчета са им обещали ?!.

Бял
Бял
10.05.2022 17:08 17:08

Тези на първа линия черничките, не са служители на централата,дошли са специално за случая.

Back to top button