Любопитно

Победител от „Гласът на България“ и „Чинари“ ще гостуват на Китна Тракия

Победителят от шоуто „Гласът на България“ младата народна певица Петя Панева и ансамбъл „Чинари“ ще са сред гостите на 56-ото издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ на 14 и 15 май в хасковския парк „Кенана“, съобщиха от общината.

Тази година ще участват 67 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители. Участниците са от 26 общини и 47 населени места от цялата страна. Изпълнителите ще се представят на две сцени. Конкурсната част на е на 14 май, а началото ще е в 9 часа. Официалното откриване ще бъде в 12 часа на първа сцена в парка. Публиката ще весели Петя Панева.

На първа сцена фолклорните групи и изпълнители ще бъдат оценявани от жури с председател акад. Милчо Василев – преподавател по дирижиране на народен оркестър, свирене в народен оркестър, академичен народен оркестър, инструментознание, методика на преподаване на духови народни инструменти. Членове ще са Иван Иванов – хореограф и художествен ръководител на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ и Розалина Гогова – етнограф.

Пресконференция

На втората сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател доц. д-р Стефан Йорданов – хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Членове на журито на втора сцена са Фанка Койнарова – народна певица и преподавател по народно пеене и Диляна Пецова – етнограф от Регионален исторически музей – Хасково.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и дипломи за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти.

На 15 май ще се представят детски ансамбли от Хасково и областта. Ще гостуват: Детски танцов състав „Хорищенче“ и детско-юношески състав „Хорищенче“ – Харманли с ръководител Галина Христова, Детска група „Хорце“ при НЧ „Заря-1957“ – Минерални бани, Детски танцов състав „Гайтанче“ към ОП „Детски и младежки център“ – Димитровград с ръководител Наташа Тянкова, Танцов ансамбъл „Южняци“ с художествен ръководител Васко Димов, Представителен танцов ансамбъл „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова, Представителен танцов ансамбъл „Златна Тракия“ с художествен ръководител Златка Тимонова, Детски танцов състав „Пъстрица“ с хореограф Иван Иванов.

Концертите на детските ансамбли за народни песни и танци ще бъдат на втора сцена в парк „Кенана“ от 10 часа. Веднага след тях е и кулминацията на празничния ден. От 12 часа концерт-спектакъл „Ние, българите!“ ще изнесе Ансамбъл „Чинари“. В 13:30 часа ще се извие голямо тракийско хоро заедно с Народен оркестър при община Хасково с ръководител Димчо Йорданов и солистите Фанка Койнарова и Росица Делева.

Подготвя се Кът за спомени – специално обособена част, декорирана с автентични предмети от тракийския бит, където всеки може да си направи снимка за спомен. За първи път на „Китна Тракия пее и танцува“ ще гостува Етно Базар „Наше село“. В зоната на занаятите ще има дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими, черги и грънчарство. Всеки гост и участник ще има възможност да опита някое от специално подбраните кулинарни предложения – гозби, приготвени на огън, дърпана баница на туч, сладки орехчета и прасковки, фунийки, тригуни, толумбички, жива боза и много други изкушения, приготвени по стари традиционни рецепти. Ще има фермерски базар – мед, млечни и месни продукти, билки, подправки, сладка и други.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button