Хасково

За първи път следят с камери царските орли

Царски орелЗа първи път в България започна поставяне на камери в гнездата на царските орли в Сакар, съобщи за Haskovo.info Николай Терзиев от тукашната организация на Българско дружество за защита на птиците по повод Международния ден на птиците- първи април.

Така освен че ще се следи развитието и грижата за малките, ще се предотвратят и кражби от страна на хора на защитения вид птици. Малко царско орле бе откраднато от гнездо в района на Сакар през миналата година, припомни Терзиев.

При мониторинга на друг защитен вид птици в нашия регион – белоглавите лешояди, природозащитниците са установили, че двойките по долината на р. Арда са поне 50, като това не са окончателни данни. „Когато започнахме работата си преди около 15 години, те бяха само 10“, констатира Терзиев. Според него увеличаването на броя се дължи както на работата на природозащитниците, така и на съвестното поведение на местните хора. 70 % от  двойките белоглави лешояди вече са загнездили. 

В Хасковски регион се наблюдават повече от 2/3 от защитените птици у нас, сред които египетски и черен лешояд, царски орел. Най-голямата заплаха за птиците според природозащитниците е унищожаването на местообитанията им.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button