Хасково

Още 42 украинци пристигнаха в Хасковска област, двама започнаха работа

42 украински граждани са регистрирани през последната седмица на територията на Хасковска област, съобщават от областната администрация. От началото на войната регистрираните и преминали през областта украинци са 487.

На частни адреси са били регистрирани 228 човека, а в хотели – 259. Жените са 245, децата са 152, а мъжете – 90. Временна закрила е предоставена на 361 души, като са издадени 247 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Към момента в хотели пребивават 98 украинци. Двама украински граждани са наети на работа в две хасковски фирми.

Към училища и детски градини са насочени 20 деца, като 16 от тях вече са записани – 3 в детски градини и 13 в училища. Още една нова проба за ентеровируси е изпратена за изследване. С нея до момента пробите на украински деца стават 20. Извършени са общо 5 имунизации на 4 деца. Три от тях са направени от общопрактикуващи лекари и две в имунизационния кабинет на РЗИ – Хасково. Липсват данни за регистрирани остри заразни болести сред украинските граждани на територията на областта. Украинците с предоставена временна закрила имат право на медицинска помощ и медицински услуги при условията и по реда за българските граждани. Продължават проверки, касаещи местата за настаняване и храненето, като не са констатирани несъответствия.

От РПЦ – Харманли съобщават, че производствата за международна закрила са 73. Връчените решения за хуманитарен статут са 9. На 36 души има решения за прекратяване на международния им статут, като на 20 от тях решенията вече са връчени. По 28 производства се очакват решения. Остава възможността за получаване на временна закрила на място в РПЦ – Харманли.

Подадени са 95 заявления за еднократна финансова помощ. По тях са отпуснати 78 помощи, постановени са 10 отказа. Вече 50 украински семейства са подпомогнати от областната структура на Българския червен кръст. Те са получили предимно хигиенни материали, играчки, спално бельо, одеяла, дрехи, обувки. На 38 семейства са раздадени пакети с основни хранителни продукти. Всеки желаещ може да помогне като направи дарение в БЧК – Хасково.

Един коментар

  1. „Лиспват данни за региситрирани тежки болести“… за СПИН тествахте ли всички украинки? Ще намерите много! Или не ви разрешават! А това е опасност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button