Любопитно

Подредиха изложба от стари и редки книги в Свиленград

В Деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, общинската библиотека в Свиленград представи изложба от ценни стари и редки книги, съобщават от общината.

„Подредихме нашата витрина в знак на почит към великото дело на създателите на българската азбука Кирил и Методий“, каза при откриването библиотекарят Иван Чончев. Той припомни основни моменти от житията на светите братя и как са били създадени глаголицата и кирилицата. Отбеляза, че Кирило-Методиевското книжовно дело нарежда старобългарския език сред трите основни богослужебни и културни езици в средновековна Европа заедно с латинския и гръцкия.

Библиотека

Изложбата съдържа копия на произведения на Константин-Кирил Философ и Методий, сред които „Азбучна молитва“, „Проглас към евангелието“, „Изборно евангелие“, известно като „Асеманиевото евангелие“. Представени са за сравнение двете български азбуки – глаголица и кирилица. Сред експонатите е и един от най-ценните библиографски екземпляри на свиленградската библиотека – оригинално издание на библията от 1874 г., отпечатано в Цариград.

Библиотека

Специален гост на откриването на изложбата бе кметът арх. Анастас Карчев. Експозицията е отворена за посещения в работното време на библиотеката до края на месец май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button