Хасково

1/3 от медицинските сестри и акушерките в Хасковска област са в пенсионна възраст

Около 1 100 са работещите професионалисти по здравни грижи в Хасковска област, като 1/3 от тях са в пенсионна възраст. До 2 години ще се пенсионират около 200 души и реално работещите ще останат около 600, коментира пред Haskovo.info в Международния ден на сестринството Кресемирка Янева – регионален председател на УС РК Хасково – БАПЗГ.

Днес освен медицинските сестри празнуват още акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите. Мотото тази година е „Медицинските сестри: Глас за лидерство – инвестирайте в здравните грижи за осигуряване на глобално здраве“. Средната възраст на медицинските сестри в страната е 48 години. Почти 30% от работещите медицински сестри са на възраст над 60 г., а на 31% от тях предстои пенсиониране в следващите 10 г. Броят на работещите медицински сестри в страната е повече от два пъти по-малък от нуждите на родното здравеопазване. Сходни са проблемите и при акушерките.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояват за осигуряване на стартово трудово възнаграждение в размер на 3 минимални работни заплати. Сред исканията са за подкрепа от страна на държавата и работодателите за осъществяване на продължаващо обучение и кариерно развитие, както и за по-добри възможности за самостоятелните сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ. От Асоциацията искат и привличане на повече млади хора към професиите от направление „Здравни грижи“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
12.05.2022 10:28 10:28

В Хасково има филиал на Тракийски университет Стара Загора. В държави близки до нас-Гърция и Турция има термин“ разпределение“.С приемането на студентите в университета подписват договор,че задължени да работят определени години 3 или 5 в града и така 1/3 за кратко време ще изчезнат.

Анонимен
Анонимен
12.05.2022 13:17 13:17

А на другите 2/3 българският език им е труден.

Back to top button