Хасково

Димитровград събра физици и астрономи за 60-годишнината на планетариума

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи от цялата страна. Поводът бе 60-годишнината на първия планетариум в България – НАОП „Джордано Бруно“ в града, съобщават от общината.

Със семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – минало и бъдеще“ завършиха серията от инициативи и събития по повод годишнината. Сред участниците бяха проф. Евгени Семков – директор на Института по астрономия към Българска академия на науките, доц. д-р Евгени Овчаров – ръководител на катедрата по „Астрономия“ във Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Сунай Ибрямов от катедра „Физика и Астрономия“ във Факултета по природни науки към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, ръководители и представители от всички планетариуми в страната.

Планетариум

Домакинът на събитието в лицето на директора на НАОП „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков благодари на всички за съвместната работа и подкрепа, която оказват образователни институции и местна власт към дейността на Планетариума. Приветствие по повод годишнината отправиха кметът Иво Димов, областният управител Катя Панева, Иван Панайотов от РУО – Хасково, пристигна и поздравителен адрес от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. В залата бе и предишният дългогодишен директор на планетариума Петър Тончев.

Планетариум

В своето приветствие кметът на Димитровград се обърна към присъстващите с думите: „Може да не сме най-големият Планетариум в България, но сме първият в страната. Сега честваме 60-годишнината на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“, благодарение на далновидността за неговото създаване и по-нататъшното му развиване, както от неговите ръководители, управниците на Димитровград и хората, които са работили там. За нас Планетариумът е самочувствие и възможности“.

Планетариум

Два тома на Джордано Бруно за попълване на библиотеката си с пожеланието с насочени към Вселената очи да откриват нови светове образователната институция получи от Катя Панева. Проф. Семков поздрави присъстващите и подчерта значимостта на НАОП „Джордано Бруно“ за образователната и научна астрономическа общност в страната.

Събитието започна с химна и видео за Вселената, подготвено от второкласника Ивелин Стоянов. Думи на благодарност за съвместната работа и презентация „60 години НАОП „Джордано Бруно“ – Димитровград“ представи неговият директор. Като част от форума бяха видени още няколко презентации за дейността на планетариумите и популяризиране на астрономическите знания. Доц. Овчаров запозна участниците с научната роля на най-стария университет в България в ретроспективната презентация на тема „130 години астрономия в Софийски университет“.

Знаковата годишнината на НАОП „Джордано Бруно“ бе отбелязана с поредица от инициативи, като в рамките на честването имаше състезание по астрономия, конкурс за изработване на слънчев часовник, дигитални „разходки“ из Вселената и изложба на редки и ценни издания с академична и учебна литература от 1878 г. до сега.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button