Регион

Работещи в ТЕЦ-а в Димитровград отново излизат на протест

Работещи в ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград днес отново излизат на протест.

В 9 часа те заминават с автобуси за София. Там към тях ще се присъединят и други протестиращи от сектора в страната. Очакванията са в столицата да се съберат около 1 600 души. Димитровградската централа беше затворена на 21 април заради неизпълнение на предписания.

Haskovo.info припомня, че подобен национален протест беше планиран за 12 май. Той не се състоя, защото се получи съобщение от РИОСВ – Хасково, че ще им бъде разрешено временно да заработят с намален капацитет. По-късно обаче отново бе разпоредено спиране на работата на ТЕЦ-а.

Юрисконсултът на централата Юлиян Семерджиев коментира пред Haskovo.info, че тяхното искане е незабавно централата да заработи на по-нисък капацитет до 50%. Така ще могат да бъдат извършени и планираните ремонти. Колегите им от страната се присъединяват, за да се защити въглищната енергетика.

По-късно работниците се събраха пред Лъвов мост с плакати с надписи – „Днес зелен режим, утре режим на тока“, „Не убивайте енергетиката“, „Зелена операция ликвидира българската енергетика“.
Днешната акция е под наслов – „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“. От Лъвов мост хората се насочиха пред екоминистерството.

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов каза, че представителите на протестиращите не са представили нови данни, с които да го убедят, че е извършен основен ремонт на централата. Той допълни, че не може да пусне предприятието да работи.
Протестиращите продължават с демонстрациите. След МОСВ те се отправиха към Министерския съвет и Народното събрание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стеф
Стеф
16.05.2022 15:36 15:36

Какви 50% дано незаработят никога повече тея мизерници

Back to top button