Хасково

Отложиха делото за радикален ислям срещу Кадир Кадир

Кадир КадирХасковският окръжен съд даде ход на делото срещу 52-годишния бизнесмен от града Кадир Кадир, който е обвинен в престъпление срещу държавата и проповядване на радикален ислям. Повече от две години ДАНС е разследвала търговеца на платове, от чийто дом и офиси е иззета  религиозна литература, която призовава към свещена война срещу неверниците.

Според прокуратурата Кадир е започнал дейността си през 2009 година. Той ръководел група от около 10 мюсюлмани, които влизали в джамията след края на петъчния намаз, гонели имама, излъчвали нов помежду си и започвали проповеди. Според Кадир тези обвинения не отговарят на истината.

Защитата поиска отлаганеРазследването срещу бизнесмена се забавило 2 години, тъй като иззетата от него литература е на арабски и турски и трябвало да бъде преведена и анализирана от експерт – теолог. Заключението е било готово едва този февруари. Тогава Кадир отрече да е бил обучаван в Турция и заяви, че е ходил там само по работа и за лечението на онкоболната си жена.

52-годишният мъж твърди, че е купувал книгите си от изложение пред джамията в Истанбул като признава, че има над 100 книги, главно религиозни, сред които и Библията. Макар да има автограф от автор – последовател на забранената турска секта „Хакикат Вакфъ“ бизнесменът е категоричен, че не изповядва идеологията й. Дори служителите му във фирмата са християни.

Част от свидетелите по делотоДнес прокурорът Антон Попов поиска да не бъде даван ход на делото, тъй като вещото лице проф. Ибрахим Ялъмов, който е правил превод и анализ на конфискуваната литература, бил в командировка и не се е явил в съда.

Защитниците на обвиняемия подкрепиха искането на прокуратурата и заявиха, че в обвинителния акт са допуснати пропуски, тъй като в него заглавията на книгите не са преведени.

Хасковският окръжен съд обаче не уважи искането на прокуратурата и защитата и даде ход на делото. Минути след това процесът бе отложен именно заради отсъствието на вещото лице, в чието присъствие и двете страни поискаха да се водят разпитите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
balgarin
balgarin
10.04.2011 14:03 14:03

abe kakvo go sadite to mazen fes ……………..milata ni darjava da mu nabie takav 6ut na mazniq 4atak 4e pove4e nikoga da ne stape v balgariq ku4eto mu mrasno

Back to top button