Хасково

Осъдиха община Хасково заради катастрофата с 6 коли на заледената детелина на „Орфей“

Жена и синът й осъдиха община Хасково заради верижната катастрофа, която стана на 15 декември миналата година на заледената детелина на квартал „Орфей“, става ясно от решение на Районен съд – Хасково.

Haskovo.info припомня, че тогава се удариха 6 автомобила. След инцидента започна опесъчаване на детелината, а от общината обявиха, че ще накажат всички служители, отговарящи за пътната поддръжка в Хасково.

За станалото ПТП бил съставен протокол, в който като причина за произшествието била посочена невзети мерки от „Екопрогрес“ за обезопасяване на пътя при зимни условия, като опесъчи заледения участък. Колата била шофирана от сина, който получил нараняване на лакътната става и поясната част на гръбнака. Получените леки телесни повреди му причинили болки и страдания, които още не били отшумели.

КатастрофаОбщина Хасково оспорва исковете като неоснователни и недоказани. По делото обаче е назначена съдебна автотехническа експертиза, чието заключение съдът приема като компетентно и обективно дадено. Вещото лице сочи, че от техническа гледна точка причината за настъпването на произшествието е несигнализиран заледен участък върху съоръжението. Обледената пътна настилка е затруднила управлението на заварените леки автомобили, които спрели аварийно върху платното и били препятствие за преминаване или маневриране на идващите след тях.

Според съд са неоснователни възраженията на общината, че не носи отговорност за настъпването на верижната катастрофа. От една страна още при съставяне на протокола за ПТП е отразено, че именно състоянието на пътното платно в този участък е станало причина за настъпване на катастрофата. От друга страна, както от депозираното експертно заключение, така и от показанията на свидетелите се е установило, че ищецът е шофирал с по-ниска дори от разрешената скорост, но въпреки това не е успял да предотврати удара, се казва още в съдебното решение.

В крайна сметка община Хасково е осъдена да заплати на майката и сина й 5 556 лв. с лихвите за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и 1 503 лв. – направени по делото разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Хасково.

6 коли се удариха верижно на леда на детелината на „Орфей“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button