Регион

Връчиха наградите за просвета и култура в Свиленград

Ежегодните награди „Ученик на годината“, „Учител на годината“ и „За заслуги към културното дело“ връчи днес кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев.

Традиционната церемония се провежда по повод празника 24 май в чест на най-изявените учители и културни дейци и отлични ученици. Всички номинирани получиха от общината кристални плакети и грамоти, а призьорите и парични премии.

В началото на тържеството кметът поднесе поздравителен адрес и картина на директора на СУ „Д-р Петър Берон“ Мариян Боянов по повод 100-годишнината на училището. Картината е от културния фонд на общината, художник Аксения Аксентиева. На платното е изобразена църквата „Св. Георги“ в Одрин, откъдето е родоначалникът на свиленградското училище – Одринската гимназия.

Наградата „Учител на годината“ за 2022 г. в категория „Училищно образование“ бе присъдена на Елена Николова Димитрова от ПГССИ „Христо Ботев“. Тя е старши учител по „Организация на хотелиерството“ и „Селски туризъм“. Отличава се с активната си работа и като преподавател, и като общественик, прилага иновативни методи в образователния процес, участва в международни проекти, ръководи Клуб за COOLинарен/турен туризъм „Travel&Food“, в който учениците обогатяват знанията и уменията си и изявяват своите таланти. Клубът разработи авторски пътеводител на Свиленград с възможност за сканиране на QR код.

Номинирани за наградата в тази категория учители, които са се отличили с високи резултати в своята работа през годината, са: Елена Димитрова от ІОУ “Иван Вазов”, Димитрина Николова – Кундурджиева от СУ „Д-р Петър Берон”, Дончо Дойчев – ОУ ”Христо Ботев”- с.Левка, Дора Йорданова – ОУ “Любен Каравелов”, Нина Димитрова- ЦСОП ”Стефан Василев” и Огнянка Грозева – НУ “Христо Попмарков“.

Отличието „Учител на годината” в категория „Предучилищно образование” получи Недялка Костадинова от ДГ „Зорница”. Тя е дългогодишен педагог, с голям опит и всеотдаен професионализъм в работата си с децата и родителите, прилага креативни идеи и иновации в практиката.

За успешната си работа през годината номинации получиха Виктория Димитрова от ДГ „Слънце”, Ивелина Димитрова – ДГ „Детелина”, Нарин Осман – подготвителна група към ОУ „Христо Ботев”, с. Левка, Сийка Теофарова – ДГ “Снежанка” и Таня Димитрова – ДГ „Радост”.

Наградата „Ученик на годината” спечели Георги Костадинов от XII клас на СУ „Д-р Петър Берон”. Георги е пълен отличник с многобройни награди от конкурси и олимпиади. Най-силното му постижение е отличната оценка в Националния кръг на олимпиадата по география и икономика, която му осигурява прием по негов избор във висши училища. Победител е в националния конкурс “Посланик за един ден” на Британското посолство, постига първо място в национален конкурс за фотография „Фотоприказки“ гр. Хасково, второ място на областен етап на национален конкурс за рисунка „С очите си видях беда“, получава награда за принос в утвърждаването на националния конкурс „Морето не е за една ваканция“ в категория фотографи и награда в литературно четене “Моите любими Ботеви стихове”, трето място във Великденско математическо състезание в Хасково. Негова е благотворителната инициатива на зрелостниците от випуск 2022 г. в подкрепа на лечението на дете от Свиленград.

За отличен успех и постижения през годината са номинирани учениците: Анна Славова от XI клас, ПГССИ „Христо Ботев”, Габриела Желева – IV клас, ОУ “Любен Каравелов”; Едита Жусуфи – V клас, Първо основно училище „Иван Вазов“, Исус Халилов – IV клас, НУ “Христо Попмарков”, Красимира Кърчева – VI клас в ОУ ”Христо Ботев”- с. Левка и Стелиян Гюзелев – IX клас, Център за специални образователни потребности „Стефан Василев”.

С наградата „За заслуги към културното дело” бе отличен Васил Василев – диригент на Духов оркестър „Костадин Манов“ и на Детски духов оркестър. През изминалата година духовите оркестри под неговото ръководство се представиха успешно в общински, регионални и национални културни събития и чествания. Участваха в благотворителен концерт „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център Стара Загора“. Съвместно с Фондация „Искам бебе“ продължават традиционните благотворителни прояви „За едно дете повече“ в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Като председател на НЧ „Просвета 1870“ Васил Василев ръководи активно различни проекти на читалището. Номинация за успешната си дейност в тази категория получи Елена Митева – директор на Исторически музей – Свиленград.

Със свои изпълнения в тържеството участваха школата по балет „Сребърна пантофка”, Детски духов оркестър, музикална група „Аурора” и дуетът Калина Стоянова и Виктор Костадинов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button