Регион

Зам.-министър: Всички проби за пестициди на границата ще се правят в държавна лаборатория

Спирането на работата на частната лаборатория за изследванията на пестициди доведе до хаос на българо-турската граница при ГКПП „Капитан Андреево“.

Десетки камиони чакат с часове, защото пробите трябва да се изследват в националната референтна лаборатория на БАБХ в София, след като държавата обяви договора за наем на частната лаборатория за нищожен.

На пункта днес пристигнаха представители на земеделското министерство и турското консулство, за да се срещнат с превозвачите. „Преди няколко дни Агенцията по храните встъпи в ползване на помещенията си за изпълняване на дейностите, които са й възложени. Това не беше добре прието от оператора, с който ние имаме спор. Една голяма част от операциите, които трябва да извършваме, бяха саботирани“, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Граница
Иван Христанов

Той каза, че се прави всичко възможно да се преодолеят затруднения. „Най-голямото е, че има само един оператор. Тази ексклузивност и този монопол, който продължава над 10 години, е нещо, което трябва да прекратим в следващите 1 – 2 дни и съответно операторите, които могат да осъществяват връзката между транспортните компании и БАБХ, да станат повече“, допълни той. По думите му по този начин ще се осигури конкурентност и прозрачност на процеса. Христанов беше категоричен, че процесът ще се осъществява от държавна лаборатория към БАБХ. Предстои обявяването на обществена поръчка за закупуването на необходимото оборудване на пункта.

Граница
Васил Димитров

„Свидетели сме как се отнема един бизнес. Виждате какъв хаос се създава. Ще стане ясно, че държавата не може да управлява този процес и очаквам след месец провеждането на търг и нова фирма да се появи на мое място“, заяви пред медиите собственикът на лабораторията Васил Димитров.

„Първоначално причината, поради която дойдохме тук, беше да съгласуваме с българските власти по какъв начин може най-лесно да се преодолее този преходен период“, заяви турският посланик Айлин Секизкьок.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button