Хасково

Хепатитът свършва, РЗИ подхваща кърлежите

д-р Снежана ИвановаКато „абсолютно спокойно“ определи нивото на заболеваемост в Хасково директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Снежана Иванова.

През март цифрите показват, че хепатитната вълна отшумява. Регистрираните случаи на жълтеница миналия месец са 51. Това е два пъти по-малко в сравнение с февруари, когато заболелите са били 126, коментира д-р Иванова. 

През миналия месец има регистриран и един случай на лаймска борелиоза. В тази връзка от РЗИ са започнали да разпращат предписания до общините. Обработката на площите против кърлежи се извършва 2 пъти в годината – през май и през август или септември.

Д-р Иванова апелира към хората, които гледат домашни животни да ги обработят срещу кърлежи, гражданите да носят светли дрехи и след всяка прибиране да оглеждат внимателно тялото си. Директорът на „Надзор над заразните болести“ припомни, че 2160-те дози от ваксината „Инфанрикс“ вече са раздадени на личните лекари. С предимство ще се извършват имунизациите, а не реимунизациите. Ваксината „Тетраксим“ също ще бъде налична в централните складове след седмица. В областта вече са пристигнали и заръчаните за първото тримесечие 3600 дози от ваксината „Синфлорикс“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button