Любопитно

Внучката на Ари за пръв път пя в Хасково, получи отличието за почетното гражданство на дядо си – ВИДЕО

Оперната певица Джесика Лешников, която е внучка на Аспарух Лешников – Ари, за пръв път пя тази вечер в Хасково.

Тя изпълни 4 песни на откриването на Дните на Аспарух Лешников, с които се отбелязва 125-годишнината от неговото рождение. Джесика Лешников разказа как от съвсем малка роднини са сравнявали нейния глас с този на знаменития й дядо. Тя сподели, че винаги си е мислила за него, когато репетира. Лешников призна, че е много щастлива в България и в родния град на дядо си.

АриПредседателят на общинския съвет Таня Захариева връчи на Джесика Лешников отличието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно, което беше присъдено на Аспарух Лешников през 2017 г. На концерта в театъра бяха връчени грамоти и на заслужили хасковлии. Всички бяха поздравени от заместник-кмета Мария Вълчева и културното аташе на немското посолство Дебора Лавал.

Преди церемонията бяха поднесени цветя пред паметника на Ари. Д-р Веселина Узунова и проф. Петър Стоянович откриха пътуващата изложба „Рицарят на горното Фа“ във фоайето на театъра. Последва прожекция на германския игрален филм „Комедиен Хармонист“. Дните на Аспарух Лешников се провеждат под патронажа на посланика на Германия в България Кристоф Айххорн.

ПРОГРАМА

3 юни 2022 г.

17:30 ч. ‒ Поднасяне на цветя пред паметника на Аспарух Лешников в Хасково.

18:00 ч. ‒ Откриване на пътуваща изложба „Рицарят на горното Фа” във фоайето на ДКТ „Иван Димов” Хасково.

18,30 ч. – Концерт за официалното откриване на „Дни на Аспарух Лешников“ Хасково 2022 на Джесика Лешников- внучка на Аспарух Лешников с участието на Гочо Александров Праков – кларинет, Виктория Александрова Василенко – пиано, доц. Атанас Анатолиев Кръстев – виолончело, Румен Руменов Бояджиев – аранжор.

19:00 ч. – Прожекция на германския игрален филм „Комедиен Хармонист”, ДКТ „Иван Димов”.

4 юни 2022 г.

18,00 ч. – Юбилеен концерт на Вокална група „Лотос бял“ по повод 20 години от основаване на групата и 75 години на нейния художествен ръководител Стефан Милев, залата на ОНЧ „Заря-1858” Хасково.

5 юни 2022 г.

11,00 ч. – Национален конкурс на старата градска песен „С песните на Ари”, ОНЧ „Заря-1858” Хасково.

18,00 ч. – Галаконцерт и награждаване на победителите в конкурса „С песните на Ари“ с участието на Джесика Лешников в залата на ОНЧ „Заря-1858” Хасково.

В 21-то издание на Националния конкурс за стара градска песен „С песните на Ари“ участват 33 вокални групи и индивидуални изпълнители от Хасково, София, Бургас, Варна, Симеоновград, Димитровград, Перущица, Раднево, Казанлък, Пловдив, Пирдоп, Севлиево, Перник, Кърджали, Свиленград и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button