Хасково

Кошове за пластмасови бутилки от бира ще монтират в Хасково

Да се монтират кошове за разделно събиране на пластмасови бутилки от бира е новата екоинициатива на Съюза на пивоварите.

Съдовете ще бъдат поставени в градовете, в които има бирени завод, сред които е и Хасково. Специално изработените в арт стил контейнери ще бъдат безвъзмездно предоставени на общината, за да се насърчат гражданите да събират разделно пластмасови бутилки.

Всички материали, от които са направени бирените опаковки, са стопроцентово рециклируеми с възможност за многократен цикъл на употреба. Целта е до 2029 г. да се постигне 90% разделно събиране, за да се рециклират пластмасовите бутилки и те да съдържат поне 30% повторно използвана пластмаса, обясняват експертите.

По последни данни през 2020 г. от пуснатите на пазара 7 680 тона бирени пластмасови бутилки са рециклирани 44%. С тяхната преработка са спестени 24 500 киловатчаса енергия и 5 100 тона въглеродни емисии.

Инициативата на Съюза на пивоварите е част от информационната кампания „ИзБИРАме устойчиво бъдеще“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
BEER
BEER
06.06.2022 20:49 20:49

Направете, както в цивилизованите държави да връща пари или ваучер за нещо. За бира например. ;) Иначе и сега си има разделни кошове за пластмаса.

Back to top button