Хасково

Хасковски магистрати с открит урок в гимназията по туризъм

Открит урок на тема „Шестнадесетгодишните – права и отговорности“ се проведе в хасковската Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, съобщават от училището.

Инициативата е съвместна между Районен съд – Хасково, Районна прокуратура и училището, което е единственото в областта, обучаващо ученици в специалност „Съдебна администрация“. В ролята на преподаватели влязоха съдия Пламен Георгиев – председател на Районен съд – Хасково, и Антон Иванов – заместник-районен прокурор на Хасково.

УрокВ урока взеха участие ученици от 10 А клас и техните по-малки съученици от специалност „Съдебна администрация“. Техен учител по правните дисциплини е Татяна Тодева. Децата задаваха въпроси и дискутираха с представителите на съда различни казуси. Обсъдени бяха правата на непълнолетните, техните отговорности на възраст между 14 и 18 години и при какви случаи подлежат на наказания.

УрокОсобено интересна за младежите се оказа темата дали имат право да работят преди 16-годишна възраст. Разгледани бяха разликите между обида и клевета и наследствените права на децата още преди раждане. Друга интригуваща за учениците тема беше колко консервативен е българският закон.

Целта на урока е младежите да са информирани в своя избор и постъпки. Според юристите и учителите така те ще са по-добре подготвени за реалния живот.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button