Регион

Зам.министър: Не може историци да са психолози в училище

СрещатаНе може психолозите в училище да са историци„, каза днес в Димитровград заместничката на просветния министър Милена Дамянова по време на кръгла маса, на която беше обсъдена концепцията за закон за училищното образование.

Тя сподели вижданията на директора на ОУ „Пенчо Славейков“, че в школата трябва да има назначени логопеди и психолози, но това няма как да стане изведнъж. „Въпрос на държавна поръчка е университетите да произведат нужните кадри„, коментира заместник – министър Дамянова. По думите й справката, която е получила от Регионалния образователен инспекторат за това колко психолози в областта са със съответното образование, не е обнадеждаваща. 

СрещатаМилена Дамянова допълни, че новите промени в закона за училищното образование предвиждат по-бърз професионален растеж на младите педагози. Това е така наречената „бърза писта“, която ще им позволи по-бързо да израстват в кариерата като ще трупат точки от сертификати и неформално обучение, например участие в проекти.

Заместник – министърът не скри факта, че младите кадри в сферата на образованието са малко. „За да дойдат, те трябва да видят хубавите страни на българското училище“, бе категорична Дамянова. Напоследък по медиите се показвали само побоища, а на добрите практики се отделяло много малко място. 

Представителката на просветното министерство каза още, че проекто-законът за училищно образование предвижда всяко училище само да определи какво да бъде – гимназия, СОУ. Така математическите гимназии, които имат прием след четвърти клас могат да се нарекат средно математическо училище или пък да се възползват от извънкласните форми на обучение, коментира Дамянова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
училищен психолог
училищен психолог
26.04.2011 18:49 18:49

мисля,че става въпрос за педагогически съветници-историци и др., но не и психолози по образование.

хахахахахахаха
хахахахахахаха
26.04.2011 19:19 19:19

Както и не може физици и начални учителки да стават преподаватели по информатика и ИТ. Също и математици да стават учители по английски. И то това само с 1 година учене в някой „университет“.

И аз
И аз
26.04.2011 22:28 22:28

А как може учители по физика, начални учители пък да не говорим за учители по музика и по трудово да стават учители по информатика и ИТ? Те да не би да са нещо повече от историците. Защо в българското училище няма мъже учители, питам зам. министърката? Защо изгонихте мъжете от тази професия? Аз мисля, че е крайно време, даже е наложитело мъжете да се върнат в родното училище, защото всички имаме нужда от това. Време е министерството да измисли нещо, срамота е в училище с 50 учители да има 2 мъже.

училищен психолог
училищен психолог
02.05.2011 18:34 18:34

за връщането на мъжете учители в българското училище говорят от много време и психолозите, само че няма кой да ги чуе все още!

Back to top button