Регион

Избраха Яшо Минков за вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ

Заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков е избран за вицепрезидент на АТРИУМ на провелото се Общо събрание на Асоциацията, съобщават от общината.

При проведения избор поста президент на Асоциацията заема видният италиански учен архитект професор Улисе Трамонти, който наследи мястото на дългогодишния президент професор Джон Патрик Лийч. Във Асоциация АТРИУМ членуват 18 европейски общини, от които 13 италиански (Бертиноро, Карбония, Кастрокаро, Червия, Чезенатико, Ферара, Форли, Форлимпополи, Мерано, Предапио, Торвискоза, Трезиняна и Чезена), 2 хърватски (Лабин и Раша), 2 румънски (Яши и Щеи) и българската Димитровград.

Асоциация АТРИУМ е учредена през юни 2013 г. от партньорите по проекта ATRIUM (2011—2013 г.), финансиран по програма Югоизточна Европа. Проектът подчерта ключов елемент от европейската история от 20-ти век: културното наследство и паметта, свързани с тоталитарните режими и тяхното конкретно архитектурно наследство. Основният резултат от сътрудничеството между партньорите беше поставянето и развиването за първи път на темата и проблематиката на противоречивото наследство – както материално, така и нематериално, за да се „открият“ споделени исторически елементи. Успешното изпълнение на Проект АТРИУМ доведе до обявяването му като културен маршрут и включването му като 27-ия културен маршрут на Съвета на Европа.

Освен научна дейност Асоциацията активно участва в изпълнението на Европейски проекти, като има вече десетки реализирани такива, в момента се изпълняват 4 проекта, два от които с участието на община Димитровград, като по единия градът е водещ партньор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button