Хасково

208 деца не се явиха на външното оценяване по български език за 7 и 10 клас

85 седмокласници и 123 десетокласници не се явиха тази сутрин на Националното външно оценяване по български език и литература в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

1 829 ученици в седми клас работят по изпита и 1 526 десетокласници. В хасковското ОУ „Св. Иван Рилски“ има 6 класа седмокласници. Сутринта децата бяха разделени на две групи по 3 класа и бяха пропускани през два входа, за да няма струпвания.

ИзпитИзпитът по български език и литература за седмокласниците продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Тестът има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

ИзпитРавнището на компетентностите при десетокласниците по български език и литература в края на първи гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути – два слети учебни часа.

Преразказ на творбата „Талисманът“ на Красимир Бачков се падна на матурата в 7 клас. Да разкажат „Дърво без корен“ на Николай Хайтов сякаш го правят за човек, който не е чел творбата е задачата от последния въпрос на външното оценяване в 10 клас.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците в 7 и в 10 клас.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button