Хасково

72 жертви на домашно насилие от началото на годината в Хасковска област

72 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината в приемните на фондация „Х&Д Джендър перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград, съобщават от областната администрация.

Данните са изнесени на Областния съвет по превенция на домашното насилие. С пострадалите от насилието в дома са проведени 167 социално-психологически и юридически консултации. Подготвени са 35 молби за защита към съответните съдилища. От началото на април до момент се наблюдава ръст на търсещите помощ в консултативните центрове. Освен от областта, помощ при търсят и пострадали от домашно насилие и от други части на страната, тъй като повече от 10 години организацията е член на Алианс за защита от насилие, основано на пола. През миналата година в пандемията хората, търсещи помощ от домашно насилие са се увеличи три пъти в сравнение с предходната година.

СрещаВ областния съвет участват още различни неправителствени организации, адвокати, социални центрове, представители на ОД МВР – Хасково, Районен съд – Хасково, Районна прокуратура – Хасково, Регионалното управление на образованието, Община Хасково и други.

На срещата е подчертано, че от много години целта е всички услуги да се ръководят от един център. Амбицията е хората, които търсят помощ, да не се налага да ходят от институция на институция и да се почувстват защитени, за да продължат да го правят.

СрещаПредседател на създадения Областен съвет по превенция на домашното насилие е областният управител. Заместник-председатели са директорът на дирекция Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността към областната администрация, както и представител от фондация „Х&Д Джендър перспективи“. Форматът е отворен и ще бъде допълнен с представители на различни държавни и общински институции, пряко свързани с темата.

На днешното заседание са обсъдени конкретни случаи на домашно насилие от последните 6 месеца, като са коментирани действия за подобряване на взаимодействието между партньорите за положително приключване на казусите, допълват от областната администрация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button