Регион

Освободиха спасените 10 костенурки в Харманли, солени глоби грозят нарушителя

Специалисти са освободили спасените 10 костенурки в Харманли. Те са пуснати в природата в подходящо за тях местообитание, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Haskovo.info припомня, че през миналата седмица в града беше заловен 48-годишен мъж, който в двора си вареше костенурки. Полицаите откриха 6 мъртви костенурки в казан с вряла вода и 10 живи в пластмасова касетка. По случая е образувано досъдебно производство.

От десетте костенурки две са шипобедрени – една мъжка и една женска. Останалите 8 са шипоопашати – женски екземпляри. Двата вида сухоземни костенурки са защитени за територията на страната. При огледа на мъртвите костенурки експертите са установили, че две са шипобедрени – мъжка и женска, а останалите 4 са шипоопашати – 2 мъжки и 2 женски.

Законът забранява улавянето и убиването на костенурките, пресладването, обезпокояването им, вземане на яйцата им, унищожаване на местата за размножаване, почивка и струпване по време на миграция, както и вземане на намерени мъртви екземпляри. Според закона за подобни нарушения физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5 000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. Наказателният кодекс също предвижда наказание – лишаване от свобода до 5 години, както и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Хванаха мъж да готви костенурки в двора си в Харманли

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
miroslav
miroslav
21.06.2022 19:03 19:03

globete go i go vkaraite v zatvora tozi mrasnik maloumen,da leji 5 godini vatre i da go karat da hodi kato kostenurka izverga gladen,halkata da mu kasat vsqka ve4er na zadna ,raz4eknat i platno podrpqn na stenata!

Back to top button