Любопитно

Черният лешояд се завръща в Източните Родопи

Черният лешояд, който е най-голямата и тежка граблива птица в Европа, се завърна в българската част на Източните Родопи след като 17 птици бяха транспортирани от Испания.

Лешоядите бяха временно настанени в специално изградена адаптационна волиера, където ще прекарат следващите няколко месеца. Птиците ще бъдат пуснати обратно в дивата природа тази есен. Надеждата на експертите е, че черният лешояд ще загнезди отново в българската част на Родопите, а в по-далечно бъдеще ще се завърне и в останалите бивши гнездовища на Балканите и Европа.

ЛешоядСъздаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите. „Ако колонията се развива добре част от птиците ще се присъединят не само към колонията в Гърция, но и към популациите в Турция и дори в Западна Европа“, казва Добромир Добрев от Българското дружество за защита на птиците – ключов партньор на фондация „По-диви Родопи“. През следващите десет години към тези птици да бъдат добавени още 6 – 10 индивида годишно като част от текущата програма за реинтродукция.

ЛешоядВ миналото черните лешояди са обитавали почти цяла Евразия. Подобно на много видове лешояди историческият им ареал постепенно се свива и фрагментира, поради множеството заплахи. Част от опасностите, са отравяне, загуба на местообитание, намаляване на хранителната база и инциденти с електропроводи. Негативната тенденция в Европа се променя през 80-те години на миналия век. Тогава започва постепенното възстановяване на няколко вида лешояди, най-напред в Испания. Испания може да се похвали със стабилна популация от 2 500 гнездящи двойки черни лешояди. От тази популация години наред се извършват успешни реинтродукции в Пиринеите, планината Севените във Франция и Френските Алпи. През 2018 г. лешоядите бяха повторно интродуцирани в Стара планина.

Връщането на лешоядите в Родопите е дългогодишно начинание. То започва с успешните дейности за опазване на белоглавите лешояди, които са стартирани още през 90-те години на миналия век и които доведоха до увеличаване на числеността на вида от десетина до над 100 двойки. В резултат от дългогодишните усилия за премахването на заплахите за лешоядите, днес Източните Родопите са готови за завръщането и на черния лешояд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button