Хасково

Интервюираха четирима украинци за работа в областната администрация в Хасково

Четирима украински бежанци, пребиваващи с временна закрила на територията на Хасковска област, са насочени от Регионалната служба по заетостта да бъдат наети на работа в Областна администрация. Това става по приетата на 21 май Регионална програма за заетост, съобщават от областната администрация.

Става дума за двама мъже и две жени. С тях вече са направени интервюта. Дали ще бъдат наети и допълнителна конкретика за работните места, ще станат ясни до 1 юли. Тогава стартира Регионалната програма за заетост, която ще продължи до декември.

Областният управител Катя Панева коментира, че могат да бъдат наети до 5 човека. Заетост по програмата ще бъде осигурена основно за хора с ниска квалификация, останали без работа след пандемията, безработни над 50-годишна възраст, които по-трудно си намират работа. Ще бъдат обхванати засегнати от войната украинци, които имат статут за временна закрила. Възрастни и хора с увреждания също ще бъдат обгрижвани чрез тази програма.

14 работодатели в региона са заявили 53 свободни работни места. Общо 27 са насочените регистрирани търсещи работа, като досега са наети двама украинци.

Само 6 са новорегистрираните украински бежанци в областта през последната седмица. От началото на войната на територията на областта са били регистрирани и преминали 608 украински граждани, от които на частни адреси – 236, а в хотели са били 372. Жените са били 300, децата – 167, а мъжете – 141. Украинските граждани с предоставена временна закрила са 390, а издадените регистрационни карти са 271.

Приети са 114 заявления за еднократна финансова помощ. По 102 от тях са отпуснати помощи, по 6 заявления се работи и има 11 отказа.

От БЧК са подпомогнали 77 семейства в Хасково, Димитровград и Минерални бани. Предоставени са им хигиенни материали, памперси, играчки, хавлиени кърпи, спално бельо, одеяла, дрехи, обувки и др. Дарени са и пакети с основни хранителни продукти на 47 семейства. Дарителските кампании във връзка с пострадалото население от Украйна продължават. От БЧК съобщават, че имат възможност да подпомогнат нуждаещите се украински граждани с хигиенни и други материали.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.06.2022 12:41 12:41

А за обикновените бели хора, граждани на тази държава, които са без работа има ли кой да се загрижи? Някой ще отчете ли с години плащаните данъци, осигуряване, това че са работили на светло и си плащат всичко към държавата. И накрая като идеш на интервю за работа – не си интересен защото не си от някоя малцинствена група! Защото имаш семейство, за което искаш да ти остава време, че и отпуски искаш от време на време! Не дай си боже пък да боледуваш! и после обикновения работяга на бил малцинство!

Back to top button