Хасково

Искат нова оповестителна система за бедствия и аварии в Хасково

Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2021 – 2025 г. беше приета на заседание на областния съвет.

Програмата ще осигури цялостен, всеобхватен и интегриран подход към управлението на риска и постигане на устойчивост. От първостепенна важност е и координацията между отделните отговорни звена, каза областният управител Катя Панева и представи Делчо Кунчев, който отскоро отговаря за дейността по отбранително-мобилизационна подготовка, съобщават от областната администрация.
Кунчев предупреди, че за разлика от 20 век, през 21 век значително се повишиха бедствията, очакват се и климатични промени, което още повече налага сериозно внимание.

ЗаседаниеВъв времето за дискусии на заседанието бяха направени различни предложения. Петър Марков, представител на Община Свиленград, предложи да се добавят дейности по линия на трансграничното сътрудничество, спомена и за идея за изграждане на център за обучение на доброволци. В това отношение бе коментирано, че на 6 юли в Турция ще се проведе форум по техническа помощ за управление на риска от наводнение в басейните на реките Марица и Тунджа, за който форум Областна администрация има покана. Тончо Тончев, представител на Общински съвет – Хасково, акцентира на необходимостта от въвеждане на нова автоматизирана оповестителна система за населението, тъй като сегашната вече не функционира както трябва.

Както годишният план, така и цялостната стратегия са реалистични и изпълними. Те ще намалят уязвимостта на населението от бедствия. В тях ще бъдат включени всички допълнителни предложения, коментира в края Катя Панева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button