Хасково

Под средния резултат за страната на НВО за седмокласниците в Хасковска област

Седмокласниците в Хасковска област са постигнали под средния резултат за страната на Националното външно оценяване по български език и литература и математика, сочат данните на МОН.

Средният брой точки по БЕЛ в Хасковска област е 45.47, а по математика – 29.40. За сравнение средният успех по български език в страната е съизмерим с този през миналата година и е 53.63 от максимум 100 т., а по математика е 35.32 точки при 37.94 през 2021 г.

По български език седмокласниците се справят по-добре със задачите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават вида на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не успяват да определят дадено изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти ученик е получил максималния и около максималния брой точки на задачата, свързвана с поправяне на грешки в текст.

ИзпитОколо две трети от учениците се ориентират в изучавани творби по отношение на жанр, мотив, герои, образи. Малко над 40% не успяват да свържат герой от изучена творба със съответната му характеристика.
Преразказът на разказа „Талисманът“ като цяло не е затруднил седмокласниците. Те показват умения за изграждат текст, макар че невинаги предават съдържанието подробно. Все още има ученици, които се затрудняват при прилагането на правилата на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста, допълват от МОН.

По математика седмокласниците успешно се справят със задачи за пресмятане на числов рационален израз, тъждествено преобразуване на изрази, решаване на линейно уравнение. Близо две трети от учениците могат да пресмятат класическа вероятност, а повече от половината не срещат затруднения да извличат информация от текст и да моделират с израз. Близо 40% от децата обаче са се затруднили да извлекат информация от диаграма и да намерят ъгли чрез използване на линейно уравнение.

Задачите със свободен отговор, изискващи разчитане и преработка на информация от диаграма и записване в числов вид или прилагане на основни формули и теореми, свързани със свойствата и характеристиките на триъгълници са били предизвикателство за всеки двама от трима ученици. Задачите с разширен свободен отговор са затруднили по-голямата част от седмокласниците.

Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима ученици – толкова, колкото и през предходната учебна година. В сравнение с 2020 – 2021 г. обаче е намалял броят на учениците, които имат 0 точки и по двата предмета. Сега те са 33 ученици, а преди година са били 44.

Седмокласниците с максимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284. Нито една точка не са успели да получат 214 ученици по български език и литература и 240 – по математика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.06.2022 13:07 13:07

Това е резултата от некадърността на министъра Денков и бабите около него! Жалко за децата…

Анонимен
Анонимен
25.06.2022 13:18 13:18
Отговор до  Анонимен

Какво общо има министъра с това, че децата стават все по-прости, учителите не ги бива и ги мързи да учат децата, а предпочитат да си гледат страничните занимания, а родителите или нямат време, или са също прости

Анонимен
Анонимен
25.06.2022 13:38 13:38

Тези осреднени точки са за учителите и министерството.

Анонимен
Анонимен
25.06.2022 15:05 15:05
Отговор до  Анонимен

Тези отредени точки показват нивото на учениците. Разбира се, че има такива с по 90 точки и такива с по 5 например, но средното дава представа за това как се справят масово

Back to top button