Любопитно

Пресъздадоха обичай за Еньовден край Светилището на нимфите и Афродита

Група при читалище „Искра – 1926“ в димитровградското село Каснаково съвместно с писателката Искра Урумова и приятели пресъздадоха рано тази сутрин обичай за Еньовден край Светилището на нимфите и Афродита.

Имаше танци, наричания за здраве и минаване под венец. Искра Урумова е автор на „Самодивски сезони“. Всички браха билки докато е росна земята. „Билките на Еньовден са най-силни и лечебни, защото звездите слизат на земята и зареждат водата и тревите. Всяка билка набрана днес има магична сила. Посрещаме слънцето и гледаме дали сенките ни са плътни и цели, за да сме здрави през цялата година“, разказва Урумова.

Празник
Искра Урумова (вдясно)

Тя описа и какво е къпане с роса – мокрят се ръцете, а някои направо лягат на тревата, за да попият силата на земята и росата и да са здрави. Билките, набрани днес, пазят човека от болести. По нейните думи това са стари, пъстри и много ценни традиции, които трябва да опазим.

„Навсякъде, където има трева и дървета е лечебно. Ненапразно хората като отидат край природата казват, че се чувстват себе си и по-спокойни. Нека всеки да отбележи празника и да се чувства добре от това“, призова Искра Урумова.

Haskovo.info припомня, че днес обичай за Еньовден имаше и в центъра на Хасково.

Минават под Еньовски венец за здраве в центъра на Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button