Хасково

Отлив на специалисти по здравни грижи в Хасковско

БАПЗГТенденцията за страната броят на специалистите по здравни грижи да намалява е характерна и за Хасково и областта, коментира пред Haskovo.info Кресемирка Янева– председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

Трима са изтеглилите документите си за миналия месец от тукашната колегия. „Колегите се насочват към големите национални лечебни заведения и към чужбина, най-вече Германия“, уточни Янева. Според нея причината за отлива е както ниското заплащане в бранша, така и закриването на лечебните заведения в някои общини в региона.

Съкратените там специалисти са принудени да си търсят работа в други градове. В различните болници заплащането е различно- 325 лв. е стартовата заплата медицинските сестри в МБАЛ Хасково, в димитровградската „Св. Екатерина“ е 420 лв., даде пример Янева.

От друга страна, през последния месец 6-ма са новоприетите членове на Регионалната колегия, а членуването в Асоциацията е едно от условията за сключване на трудов договор. Според председателя на Регионалната колегия това означава, че е има и интерес към работа на здравни специалисти и в Хасково.

1 700 са членовете на Регионалната колегия в Хасково. На 12-ти май професионалистите по здравни грижи ще отбележат своя професионален празник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
бат сали
бат сали
10.05.2011 11:10 11:10

бягайте дявол да го вземе

Back to top button