Хасково

Миглена Тянкова: Съдебната система е пред кадрови колапс

Кадровата политика трябва да бъде сред водещите приоритети в работата на новия Висш съдебен съвет, заяви на пресконференция след избора си за негов член Миглена Тянкова, която изпълнява функциите административен ръководител на Хасковския окръжен съд.

Тя посочи като пример провеждащият се конкурс за младши съдии за всички окръжни съдилища. За нито един от тях обаче не бил предвиден щат в районните съдилища след 5 г., когато ще изтече мандатът им.

Според Тянкова присъствието за първи път на представители във ВСС на всички апелативни райони и административни съдилища сочи именно към това, че проблемите са на най-ниските нива. Сред тях е абсолютната кадрова необезпеченост. Ние сме пред кадрови колапс и непопълване на съдийските щатове, заяви Тянкова. Като останали приоритети в бъдещата си работа във ВСС тя посочи опростяване на атестационните процедури и мерки за поне частично изравняване на натовареността на отделните нива. Важни са и съдебната карта и електронното правосъдие.

„Трябва да имаме силите да вземем така необходимите тежки и непопулярни решения. В противен случай съдебната реформа ще продължава да стои на хартия. Ако ние сами не я направим, ще ни я наложат отвън“, коментира още Миглена Тянкова.

Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври. През това време Миглена Тянкова ще продължава да разглежда дела, защото всички започнати състави с нейно участие трябва да завършат до встъпването на новия състав на ВСС. В противен случай те ще трябва да започнат отново.

Тянкова коментира и предстоящата процедура по избор на председател на Хасковския окръжен съд, в която участват трима кандидати. Все още не е ясно още дали ще ги избира сегашният състав на ВСС или новият. Дори и да не е встъпил новият състав, Тянкова ще бъде част от общото събрание, което ще изслушва кандидатите. По нейните думи председателят на съда трябва да бъде на първо място независим с управленска компетентност, да не е лабилен и да може да надскочи собственото си его. Тя допълни, че през последните 10 г. е положила много усилия и иска нейният наследник на надгради постигнатото, което по нейните думи важи и за ВСС.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button