Регион

Обявиха 3 вековни дървета за защитени

Три вековни дървета, намиращи се в областите Хасково и Кърджали са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

Две от дърветата се намират в двора на църквата на димитровградското село Горски извор. Първото е полски ясен (Fraxinus angustifolia) на възраст 200 години и височина 23 метра. Обиколката на ствола му е 4,28 метра. Второто дърво в Горски извор е от същия вид полски ясен, на 170 години, с височина 21 метра и обиколка на ствола 3,44 метра. Двата полски ясена в димитровградското село са предложени за защитени вековни дървета от Симеон Ангелов, председател на Асоциацията на парковете в България, допълват от РИОСВ – Хасково.

Третото вековно дърво се намира в землището на село Комунига, община Черноочене, област Кърджали. То е на 230 години и е от вида обикновен бук (Fagus sylvatica). Височината му е около 18 метра, а обиколката на ствола 4,32 метра. Предложението за обявяването му за защитено вековно дърво е от старши лесничея от териториално поделение на Държавно ловно стопанство „Женда“ Ангел Табаков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button