Регион

Одобрено е изграждането на първите социални жилища в Свиленград

Одобрено е изграждането на първите две социални жилища в Свиленград, съобщават от общината.

На последната си сесия общинският съвет даде разрешение за право на строеж на две семейства, които ще си построят собствени жилища на предоставен от общината урегулиран имот на улица „Граничар“. Освен че предостави терена, общината също така подготви инвестиционните проекти и издаде разрешения за строеж. Жилищата ще са на два етажа и ще разполагат с дневна, кухненски бокс, санитарен възел и помощно помещение на първия етаж, а на втория етаж – две спални, гардеробно, санитарно помещение и балкон. Всяко жилище е с разгъната застроена площ от 122 кв. м. То трябва да бъде построено до 5 години.

Общо 8 еднофамилни жилища бяха определени за строителство по новия модел с облекчени условия и учредяване право на строеж без търг или конкурс. Избраните кандидати участваха в процедура за подбор според критериите в Наредба №7 на общинския съвет за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд.

За да се даде възможност на повече желаещи да участват, до края на 2022 г. община Свиленград ще подготви втора процедура за подбор на кандидати за изграждане на останалите 6 жилища при същите облекчени условия. В нея отново ще могат да участват картотекирани като нуждаещи се от жилище семейства. За провеждане на втората процедура ще се наложи промяна на наредбата.

Сложната икономическа обстановка в страната и промяната в цени, доходи, наемни пазарни цени на жилища и други, също налага прецизиране на критериите за участие. Ще бъдат променени някои от условията по отношение на размер на притежавано движимо имущество, доходи на кандидатите и други.
Целта е с тези промени да дадем по-голяма възможност за картотекиране на повече хора, които се нуждаят от жилище, казва кметът арх. Анастас Карчев. Задължително ще остане условието кандидатите да не притежават жилищен имот или да не са прехвърляли такъв последните 10 години, както и доходите им да не са достатъчни да покриват наемните цени на свободния пазар или да придобият жилище.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button