Любопитно

275 изпълнители ще представят Хасковска област на събора в Копривщица

275 изпълнители ще представят Хасковска област на Националния събор за народно творчество, който ще се проведе в Копривщица на 5, 6 и 7 август, съобщават от областната администрация.

Индивидуалните изпълнители са 10, ще бъдат представени 4 обичая, ще се изявят 1 разказвач на народни приказки, ще има 2 представяния на автентични народни носии. Останалите са групи за автентичен фолклор и танци, представящи цялото разнообразие от песни, обичаи и носии на Област Хасково.

Участието на изпълнителите от региона, което ще продължи общо 4 часа и 6 минути, ще бъде в един от трите дни, което предстои да се посочи от организаторите на събора. По регламент от 3 до 5 часа е продължителността на изявите за всяка една област от страната.

Националният събор в Копривщица се организира от Министерството на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. Участници са носители и наследници на локалното нематериално културно наследство от всички области на страната, които представят местни традиции. Не се допускат до участие изпълнители, чийто репертоар се състои от произведения на обработения фолклор. Поощрява се издирването на местни, по-рядко изпълнявани песни. Не се препоръчва изпълнението на изключително популярни песни, както и на новосъздадени.

От 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Той се провежда на всеки 5 години. Последното издание трябваше да бъде през 2020 г., но бе отложено заради пандемията. Организаторите са решили да го проведат сега, което прави тазгодишното извънредно, като амбицията е да не се загуби част от нематериалното ни културно наследство.

По регламент Областна администрация – Хасково организира регионална селекция със съдействието на общините, регионалният център „Читалища“ и ИЕФЕМ – БАН. За селекцията те събраха информация от проведените фолклорни фестивали в региона – „Китна Тракия пее и танцува“ – Хасково, „С песните на Кичка Савова“ – в свиленградското село Сладун, „Кехлибарен грозд“ – в любимешкото село Лозен, както и от народния събор „Света Троица“ в Тополовград.

Последваха заявки от общините и по линия на читалищата. След това назначена комисия, с представители от ИЕФЕМ – БАН – доц. д-р Радка Братанова, Регионален исторически музей – Хасково – народният певец Тодор Кожухаров и председателят на регионалния център „Читалища“ – Александър Милушев, разгледа заявките. Отговорникът от страна на Областна администрация бе секретар на комисията, но без право на глас. 47 бяха подадените заявки, повечето от които са групи за автентичен фолклор и народни обичаи. 6 от тях не преминаха селекцията, като сред причините е, че изявите им не са изцяло автентични. Впоследствие 10 от съставите се отказаха от участие, за да стане ясно, че общо 32 ще представят област Хасково.

Националният събор за народно творчество ще се проведе на 9 сцени в местността „Войводенец“ и 2 допълнителни в Копривщица. Разходите за транспорт и храна се поемат от участниците, организаторите са осигурили палатки на желаещите да останат на събора в дните на провеждането му.

Участници от Хасковска област

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button