Хасково

Курбан Байрам е празник на милосърдието

Джамиите в Хасково отново се оказаха тесни за многото вярващи, които се събраха за сутрешната молитва на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.

През последните две години заради пандемията молитвите за празника бяха на едно от игрищата в парк „Ямача“. По традиция на днешния ден преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се помоли. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

ПразникКоли се овца или крава. Месото се разделя на 7 пая, като един е за гостите и семейството, а 6 се раздават на бедните. В основата на празника е милосърдието – да помогнеш на бедните с месо или пари. Сега времената са трудни заради инфлацията и поскъпването на месото, което вече е 20 лв. Когато не можеш да си го позволиш и имаш борчове, не е задължително, но важното е да имаш хубави намерения, казват от районното мюфтийство в Хасково.

И тази година са събрани средства от богати хора и дарители, и заедно с отпуснатите средства от главното мюфтийство ще бъдат купени 7 – 8 животни, които ще бъдат раздадени на бедни хора по кварталите и селата. Досега е имало традиция да се раздава и на болниците и старческия дом, но тепърва ще стане ясно дали това ще стане и тази година.

ПразникСлед молитвата отец Златко от църквата „Св. Архангел Михаил“ и районният мюфтия Ерхан Реджеб разговаряха и пиха така нареченото кафе на толерантността.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава няколко дни. От по–възрастните се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави, трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button