Регион

246% повече отхвърлени проби на Капитан Андреево след поемането на фитосанитарния контрол от БАБХ – ВИДЕО

246% повече отхвърлени проби от храни с пестициди има на ГКПП „Капитан Андреево“ след като държавата пое фитосанитарния контрол през май тази година, съобщиха на пресконференция зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и проф. д-р Христо Даскалов, изпълнителeн директор на БАБХ.

През миналата година при контрола на пункта са отхвърляни по 6 тона храни на ден, а сега – по 22 тона дневно. Проверяващи от Европейската комисия са извършили 4-дневен одит на пункта. Сградите там били в лошо състояние – с изкъртени стени, замърсени повърхности, висящи тавани, а една и с променено предназначение. Трябвало държавата да извърши основен ремонт.

Отделно вземането на проба от един камион отнемало 27 минути, а преди това се посочвало, че това става за 6 минути. Частната лаборатория отчитала, че насочва за унищожаване храни с пестициди, а сега фирмите предпочитали те да се връщат в Турция. Преди те не са били унищожавани, а най-вероятно са насочвани към вътрешния пазар, коментира Иван Христанов. В същото време от 2013 г. не бил извършван контрол върху контрола на пункта.

Според зам.-министъра договорът с частната фирма е сключен в нарушение на закона и в джоба на един човек са влизали 300 – 400 млн. лв. Имало заплахи към служители и опити за подкуп. Предстои да бъдат подадени сигнали в ГДБОП и прокуратурата. От частната фирма изчаквали да падне правителството, за да останат на граничния пункта. В същото време от министерството се готвят за продължителни съдебни дела.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
К.Тъпото
К.Тъпото
10.07.2022 19:22 19:22

Стига сте лъгали хората
Пробите са МАНИПУЛИРАНИ -карат се до София след 12 часа без хладилни условия и шофьорите чакат по 1/2 дни

К.К
К.К
10.07.2022 19:26 19:26

Пробите са Манипулирани карат се до София след 12 часа чакане и нез хладилни условия и шофьорите чакат по 1/2 дена резултата
Пълни Лъжи е което казвате

К.К
К.К
10.07.2022 19:27 19:27

Долни Лъжи както и всичко казано до сега за Контрола

Back to top button