Регион

Хасковските тракийци на среща с консула в Одрин

Генералният консул на Република България в Одрин Борислав Димитров прие представители на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и на настоятелството на читалище „Тракия – 2008“ – Хасково.

В рамките на протоколната среща беше потвърдено значението на усилията, които полагат българската дипломатическа мисия в Одрин и Съюзът на тракийските дружества в България за опазване на българското културно-историческо и духовно наследство в пограничния турски град и в частност – двете български църкви – „Св. вмчк. Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“. Генералният консул благодари за оказваното през годините съдействие от тракийските дружества и от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково при организирането на различни прояви. Последната от тях бе по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, за което Haskovo.info писа.

Борислав Димитров благодари и за подкрепата за културно-просветната дейност, развивана в Одрин, за даряването от спомоществуватели на учебни материали и книги на учениците в Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин, на литература за библиотеката в Народно читалище „Просвета“ в църквата „Св. вмчк Георги“.

Председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев и председателят на читалищното настоятелство Димитрийка Христова също подчертаха трайното сътрудничество с дипломатическата мисия в Одрин, акцент в което бе 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button